ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe
Dodano:
Autor: lestello

Kuchnia turecka nam, Polakom, kojarzy się głównie z kebabem. Tymczasem posiada ona bardzo wiele ciekawych połączeń smakowych. Jest też uznawana za jedną z najsmaczniejszych kuchni świata. Pełna aromatów i kolorów sprawia, że już od samego patrzenia można zgłodnieć.

Świeże warzywa i przyprawy.

Podstawą kuchni tureckiej są warzywa. Dominują tutaj bakłażany, cukinie i papryka. Chętnie sięga się też po ciecierzycę, która jest np. głównym składnikiem falafela. Jest ona też przetwarzana na mąkę, z której piecze się tradycyjne tureckie chlebki. Kolejnym filarem tej kuchni są przyprawy. Jeśli mielibyście kiedyś okazję być na tureckim targu, zobaczylibyście na pewno wiele kolorowych stosów. Są to właśnie przyprawy, sprzedawane na wagę. Na straganach wiszą też suszone papryki, które zdobią niejeden turecki dom.

Sałatki i placki.

Turcy wręcz uwielbiają sałatki. Podają je do smażonego mięsa, ale równie chętnie jedzą je same. Nie są one skomplikowane. Z reguły kilku składnikowe. To, co czyni je wyjątkowymi, to jednak użycie ciekawych przypraw. Dominują tutaj kurkuma, mięta, ale również papryka, zarówno suszona, jak i wędzona. Kolejnym daniem, które dominuje w tym regionie świata, są placki z rozmaitymi farszami. Duże i podłużne zwane są pite. Natomiast mniejsze i cienkie to lahmaun.

Zupy w różnych formach.

Podobnie jak i u nas w Turcji można zjeść naprawdę dobre zupy. Jednak ich są bardziej treściwe. W dużej mierze są to kremy z wszelkiego rodzaju roślin strączkowych. Zabielane jogurtem, żeby dodać im bardziej kremowego smaku. Potrafią podbić niejedno podniebienie, głównie ze względu na idealne dobranie przypraw.

Nie myślcie sobie jednak, że brakuje w tej kuchni mięsa. Jest ono tutaj obecne w różnych formach. Oczywiście w znanej nam postaci kebabu, ale również nabijane na patyczki, jak np. koby. Mięso również jest mocno traktowane przyprawami, żeby nadać mu niezapomnianego aromatu i smaku.

Słodko, słodziej, najsłodziej.

Tak można podsumować desery tureckie. Używa się w nich miodu i naprawdę dużej ilości cukru. Mówi się, że słodkości z tego regionu świata są najsłodsze. Najpopularniejsze desery to oczywiście baklava na bazie ciasta filo, ale również obecne na każdym rogu kandyzowane owoce w posypce z cukru pudru. Jedynie gorzka herbata może sprawić, że nie zasłodzimy się za bardzo.

Jeśli chodzi o kuchnię turecką to jedno jest pewne, smaku w niej nie brakuje. Jest on tutaj wyrazisty i na pewno na długo zapada w pamięć.