ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Wafle zamiast chleba

Dodano:
Autor: lestello

Wiele osób obecnie rezygnuje z chleba na rzecz np. pieczywa chrupkiego. Jednak jest też dla niego alternatywa i również jest zdrowa. My oczywiście nie namawiamy Was do rezygnacji z pieczywa, a nawet zachęcamy do jego domowego wypieku. Jednak jeśli z jakichś względów je odstawicie, to spróbujcie przerzucić się na wafle: ryżowe, gryczane czy kukurydziane.

Takie wafelki będą idealnym zamiennikiem dla chleba, a Wy dalej będziecie mogli cieszyć się formą kanapki na śniadanie. Jednak co do nich pasuje? Odpowiedź jest jedna. W zasadzie wszystko. Możecie posmarować je masłem lub serkiem i położyć swoją ulubioną wędlinę lub sałatę i kilka pomidorków. Świetnie będą też smakowały z łososiem czy pieczonym kurczakiem. Jedyne co Was ogranicza, to Wasza kreatywność kulinarna.

Jest też dobra wiadomość dla wszystkich, którzy tak jak Włosi lubią słodkie śniadania. Wafle gryczane, ryżowe czy kukurydziane będą też idealne z marmoladami, dżemami, powidłami czy wszelkiego rodzaju smarowidłami czekoladowymi. Przy takich dodatkach polecamy położyć na wierzch np. kilka listków mięty lub ulubione owoce. Te będą też świetne same, oblane pysznym miodem. Taka forma śniadania na pewno skradnie serca Waszych najmłodszych domowników.

Wafle możecie też sobie pokruszyć i zapiec z jajkiem w formie śniadaniowego omleciku. W takiej formie będą też świetnym dodatkiem do jogurtów, muesli czy ulubionych płatków. Dodadzą ciekawej chrupkości. Niezależnie od tego na jaką formę się zdecydujecie, to co najważniejsze to fakt, że macie alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Zachęcamy Was więc do eksperymentowania!