ue

Blog kulinarny

Naturalne i zdrowe

Złocista kukurydza i jej właściwości

Dodano:
Autor: lestello

Złoto w czystej jadalnej postaci to właśnie kukurydza. Można powiedzieć, że to skarb Inków, Azteków czy Majów. To właśnie oni rozpoczęli wykorzystywanie kukurydzy w kuchni. Dzisiaj jadamy ją w formie popcornu, kaszy czy mąki. W naszej ofercie znajdziecie ją natomiast pod postacią pysznych i pożywnych wafli. Idealnych na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia.

Kukurydza to przede wszystkim bogate źródło kwasów OMEGA-3. Dodatkowo zawiera w sobie selen, witaminę E i beta-karoten. Ta kombinacja broni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników i zwiększa naszą odporność. Dlatego warto po nią sięgać w okresie jesienno-zimowym. Jeśli natomiast cierpicie na problemy z oczami, to również powinniście zwrócić swoją uwagę na kukurydzę. Zawiera ona luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić nasze oczy przed zwyrodnieniami.

Mąka kukurydziana jest dobra dla osób, które nie tolerują glutenu, gdyż nie ma go w niej wcale. Z tego samego powodu jeśli macie taki problem, bez przeszkód możecie sięgnąć po nasze wafle jako przekąskę. Mogą one zastąpić chociażby chleb. Wystarczy położyć na nie ulubioną wędlinę, pastę czy ser żółty. Dodać pomidor czy inne warzywo i pyszne, pożywne śniadanie gotowe.

W kukurydzy znajdziecie również potas, żelazo czy magnez. Wspomogą one Wasz organizm i zapobiegną skurczom. Warto sięgnąć po kukurydzę jeśli trenujecie, co może powodować wypłukiwanie z organizmu właśnie tych substancji.

Na świecie kukurydza najbardziej rozpropagowana jest w krajach Ameryki Południowej. To właśnie tam gości ona pod postacią polenty, mamałygi czy tortilli. Oczywiście jest to podstawa dania, którą mieszkańcy uzupełniają wołowiną czy warzywnymi salsami. W naszej kulturze chyba najbardziej znana jest pod postacią popcornu czy jako dodatek do sałatek. Jednak my stawiamy właśnie na wafle. Mamy nadzieję, że przypadną Wam one do gustu. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie zróbcie to przy najbliższej okazji. Polecamy