ue

Fasola czerwona 500 g

Produkty > Fasole
Fasola czerwona to bogate źródło wysokowartościowego białka czyli głównego budulca naszego ciała. Ze względu na duże ilości tego [...]

Fasola czerwona 500 g


Przepisy

Opis produktu

Fasola czerwona to bogate źródło wysokowartościowego białka czyli głównego budulca naszego ciała. Ze względu na duże ilości tego składnika polecana jest wegetarianom jako uzupełnienie diety. Ponadto stanowi bogate źródło witamin z gr. B głównie tiaminy poprawiającej pamięć i koncentrację. Fasola zawiera potas, wapń, fosfor, żelazo, kwas foliowy oraz cynk. Roślina ma lekkostrawną skrobię. Błonnik zawarty w ziarnach fasoli daje uczucie sytości, stabilizuje poziom cukru we krwi i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Obecna w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawiając koncentracje i pamięć. Regularne spożywanie roślin strączkowych ma dobroczynny wpływ na florę w jelitach, prawidłowe funkcjonowanie trzustki, wątroby i jelita grubego. Fasola czerwona stanowi doskonały składnik dań jednogarnkowych jak zupy i gulasze. Ze względu na piękny kolor i wyrazisty smak często wykorzystywana do sałatek.
Pokaż tabelę +

Wartość odżywcza:

Wartość odżywcza 100 g Na porcję 70 g Porcja pokrywa %*
Wartość energetyczna 1327 kJ
314 kcal
929 kJ
220 kcal
11%
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
1,1 g
0,2 g
0,7 g

0,1 g
1%

1%
Węglowodany
w tym cukry
46 g
2,1 g
32 g
1,5 g
12%
2%
Białko 23 g 16 g 32%
Sól 0,03 g 0,02 g <1%
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) Opakowanie 500 g zawiera około 7 porcji produktu.