ue

Ryż biały długi 2,5 kg

Produkty > Catering
Ryż biały jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Powstaje z obłuszczonego i wypolerowanego ziarna ryżu. Jest najłatwiej [...]

Ryż biały długi 2,5 kg


Przepisy

Opis produktu

Ryż biały jest najpopularniejszym gatunkiem ryżu na świecie. Powstaje z obłuszczonego i wypolerowanego ziarna ryżu. Jest najłatwiej przyswajalnym przez organizm człowieka zbożem dlatego jest powszechnie stosowany w diecie lekkostrawnej. Ryż biały działa przeciwbiegunkowo i łagodzi podrażnienia jelit. Stosowany jest również przy miażdżycy oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Ze względu na swój łagodny smak oraz krótki czas gotowania (15-20 minut) znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Stanowi doskonałą podstawę dania głównego (z warzywami czy mięsem), dodatek do zup lub sałatek oraz bazę słodkiego deseru (z jogurtem lub owocami).
Pokaż tabelę +

Wartość odżywcza:

Wartość odżywcza 100 g
(1 porcja)
Porcja pokrywa %*
Wartość energetyczna 1481 kJ
349 kcal
17%
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
1,0 g

0,4 g
1%

2%
Węglowodany
w tym cukry
77 g
0 g
30%
0%
Białko 7,9 g 16%
Sól 0 g 0%
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) Ryż biały długi 2,5 kg - Opakowanie 2,5 kg zawiera 25 porcji produktu.

Przepisy powiązane z tym produktem: