ue

Soczewica czerwona 400 g

Produkty > Grochy
W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. Dziś jest podstawą diety wegetariańskiej, gdyż ze względu na [...]

Soczewica czerwona 400 g


Przepisy

Opis produktu

W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. Dziś jest podstawą diety wegetariańskiej, gdyż ze względu na dużą zawartość białka z powodzeniem zastępuje mięso. Oprócz białka zawiera również skrobię oraz cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak wapń i fosfor, które są ważnym budulcem kości. Spożywanie dużej ilości soczewicy wzmacnia także układ krwionośny ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i ponosi poziom hemoglobiny. Ponadto soczewica ma niski indeks glikemiczny i dużą zwartość błonnika więc z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Czerwona soczewica jest szybsza w przygotowaniu niż zielona (czas gotowania około 7 minut). Różni się od niej również konsystencją po ugotowaniu i bardziej słodkawym smakiem. Idealnie nadaje się na zupę, do wyrobu past, pasztetów i farszów.
Pokaż tabelę +

Wartość odżywcza:

Wartość odżywcza 100 g Na porcję 50 g Porcja pokrywa %*
Wartość energetyczna 1440 kJ
341 kcal
720 kJ
170 kcal
9%
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
3,0 g

0,5 g
1,5 g

0,2 g
2%

1%
Węglowodany
w tym cukry
49 g
1,1 g
24 g
0,6 g
9%
1%
Białko 25 g 13 g 25%
Sól 0 g 0 g 0%
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) Opakowanie 400 g zawiera 8 porcji produktu.