ue

Przepisy

Jedz zdrowo!

Baba świąteczna na mące z ciecierzycy

Dodano:
Autor: lestello

Składniki

  • 250 gram masła
  • 200 gram cukru
  • 4 jajka
  • Szczypta soli
  • 150 gram mąki ziemniaczanej
  • 150 gram ciecierzycy Lestello

Sposób przygotowania

Ciecierzyce zmielić w młynku do kawy na drobna mączkę. Oddzielić białka od żółtek. Masło zmiksować ze szczypta soli na jednolitą i puszystą masę. Cały czas miksując, na najwyższych obrotach, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Całość miksować przez około 8 minut. Mąkę z ciecierzycy wymieszać z mąką ziemniaczaną. Całość stopniowo dodawać do masy maślanej, cały czas delikatnie mieszając. Białka ubić na sztywno i dodać do masy maślanej. Wymieszać całość szpatułką do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 60 minut. Smacznego ☺

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem: