ue

Przepisy

Jedz zdrowo!

Bataty faszerowane quinoa i ciecierzycą

Dodano:
Autor: lestello

Składniki

  • Szklanka ciecierzycy Lestello
  • 2 duże bataty
  • 1 szklanka kaszy quinoa
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • Pół łyżeczki suszonego majeranku
  • Sól
  • Pieprz
  • Pół pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania

Ciecierzycę namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Kasze quinoa ugotować według instrukcji producenta. Bataty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć, przekroić i wdrążyć. Miąższ dodać do ugotowanej kaszy quinoa i wymieszać. W misce wymieszać ze sobą olej i wszystkie przyprawy. Następnie wrzuć ciecierzycę i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną wrzucić na rozgrzaną patelnie i smażyć do momentu aż będzie rumiana. Kaszą nafaszerować połówki batatów. Na wierzch wyłożyć podsmażoną ciecierzycę. Całość doprawić solą i pieprzem, a wierzch posypać poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego :)