ue

Przepisy

Jedz zdrowo!

Domowe batoniki muesli

Dodano:
Autor: lestello

Składniki

  • 200 gram płatków owsianych Lestello
  • Garść szklanki migdałów
  • Garść szklanki rodzynek
  • Garść szklanki suszonej żurawiny
  • Garść szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • Garść szklanki pestek słonecznika
  • 4 łyżki miodu
  • 1 szklanka miodu
  • 1 jajko
  • Pół łyżeczki cynamonu
  •  

Sposób przygotowania

Płatki owsiane razem z pozostałymi suchymi składnikami wsypcie do dużej miski. Dodajcie do nich miód i postarajcie się dokładnie wszystko wymieszać.
W oddzielnej miseczce wymieszajcie jajko razem z mlekiem i dolejcie do suchych składników z miodem. Następnie dodajcie cynamon i wymieszajcie całość. Masę przełóżcie do prostokątnej formy żaroodpornej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość mocno dociśnijcie, możecie to zrobić nawet wałkiem. Pieczcie około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyciągnijcie całość z piekarnika i poczekajcie aż wystygnie. Następnie pokrójcie na kształt batoników.