ue

Przepisy

Jedz zdrowo!

Smalec z białej fasoli

Dodano:
Autor: lestello

Składniki

  • 2 cebule
  • 1 duże jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 gramów białej Fasoli typu Jaś Lestello
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oleju
  • Pieprz i sól

Sposób przygotowania

Fasolę namoczyć przez noc, a następnego dnia ugotować do miękkości. Jabłko obrać i pokroić w naprawdę drobną kostkę. Cebulę posiekać drobniutko i wrzucić na rozgrzany na patelni olej. Po 2 minutach dodać jabłko, ziele angielskie oraz dwa liście laurowe, majeranek, oregano i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj zblendowaną na jednolitą masę fasolę i podsmażoną cebulę z jabłkami, bez ziela angielskiego i liścia laurowego. Całość wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na około 1 dobę. Smacznego :)