ue

Przepisy

Jedz zdrowo!

Tort czekoladowy z malinami na mące gryczanej

Dodano:
Autor: lestello

Składniki

  • Biszkopt:
  • 250 gramów masła
  • 250 gramów cukru
  • 350 gramów kaszy gryczanej Lestello
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • Szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 125 gramów gorzkiej czekolady
  • 25 gramów gorzkiej czekolady
  • 50 gramów serka mascarpone
  • Półtorej szklanki mrożonych malin

Sposób przygotowania

Biszkopt: Kaszę gryczaną zmiel w młynku do kawy na drobną mąkę. Masło ubić z połową cukru. Następnie stopniowo dodawać żółtka, cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Miksować jeszcze przez około 3 minuty. Białko ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Dodać powstałą pianę do ciasta i wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie, ostudzić ciasto. Nadzienie: Kremówkę podgrzać w małym rondelku. Musi być ciepła, ale nie może się zagotować. Następnie dodać połamaną czekoladę i cały czas mieszając doprowadzić do jej rozpuszczenia. Musi powstać jednolita masa czekoladowa. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić na noc do lodówki. Schłodzony krem zmiksować z serkiem mascarpone. Należy miksować do momentu, aż powstanie gęsty krem. Biszkopt przekroić na połowę i wysmarować kremem czekoladowym. Powbijać w niego maliny. Całość przykryć druga warstwą biszkoptu i wierzch wysmarować pozostałą ilością kremu. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Tort gotowy. Smacznego :)

Produkty Lestello powiązane z tym przepisem: